Au pair informatie

Wat is een Au Pair?

Een au pair in Nederland is een jonge alleenstaande tussen 18 en 30 jaar die maximaal 12 maanden bij een gezin in een ander land dan zijn of haar eigen land woont, helpt met licht huishoudelijk werk en kinderopvang in ruil voor kost en inwoning en zakgeld.

Het au pair programma is er 1 van culturele uitwisseling en de au pair moet de kans krijgen om een vreemde taal te leren en de cultuur van het land waarin hij / zij zich bevindt te ervaren. In ruil daarvoor wordt de au pair gevraagd om te helpen met lichte huishoudelijke taken (stofzuigen, opruimen, wassen, strijken, koken, enz.) en het verzorgen van kinderen gedurende een beperkt aantal uren per dag en / of babysitten ’s nachts. De au pair is geen werknemer maar lid van de familie en wordt als zodanig behandeld. De au pair heeft doorgaans geen opleiding in de kinderopvang, maar heeft wel ervaring met en een liefde voor kinderen.

Au pair volgens Nederlandse immigratie (IND)

Wil je als au pair bij een gastgezin in Nederland wonen, dan heb je een verblijfsvergunning nodig.
Andere condities kunnen van toepassing zijn voor Zwitsers of inwoners van een EU/EER-land.

Voorwaarden

Er zijn bepaalde voorwaarden die voor iedereen gelden. Naast deze voorwaarden moeten jij en je gastgezin aan de volgende criteria voldoen:

 • Als au pair ga je tijdelijk in Nederland wonen via een uitwisselingsprogramma via een erkend au pair bureau zoals House-o-Orange Au Pairs.
 • Je bent 18 jaar of ouder, maar jonger dan 31 jaar.
 • U heeft geen contract getekend met een gastgezin, Nederlandse of buitenlandse bemiddelende instantie of au-pairbureau waarbij u verplicht bent geld of een boete te betalen als u de overeenkomst niet of niet volledig uitvoert.
 • U hebt geen geldsom als borg betaald aan een Nederlandse of buitenlandse bemiddelende instantie of au-pairbureau.
 • U verricht geen werkzaamheden voor mensen die meer gespecialiseerde zorg nodig hebben. Meer gespecialiseerde zorg betekent zorgtaken die specifieke vaardigheden vereisen.
 • Jij en het gastgezin zijn geen gezinsleden in de 1e, 2e of 3e graad.
 • Voor de voorbereiding van uw verblijf in Nederland heeft u niet meer dan € 34, – aan kosten betaald.
 • U hebt nog niet eerder een verblijfsvergunning voor uitwisselingsdoeleinden gehad in Nederland.
 • Je gaat bij het gastgezin wonen. U meldt zich bij aankomst bij de gemeente aan als woonachtig op het adres van het gastgezin.
 • Uw gastgezin staat in Nederland ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar ze wonen.
 • Uw gastgezin bestaat uit twee of meer personen met de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning voor Nederland.
 • U heeft niet eerder voor het gastgezin in binnen- of buitenland gewerkt.
 • Je voert je au pair-taken uit gedurende maximaal 5 dagen per week en maximaal 8 uur per dag en in totaal maximaal 30 uur per week. Je hebt minimaal 2 volledige vrije dagen per week.
 • Je verricht alleen licht huishoudelijk werk voor je gastgezin.
 • Een schema tussen u en uw gastgezin waarin uw dagelijkse werkroutine voor alle 7 dagen van de week wordt gespecificeerd, moet worden opgesteld en ondertekend door zowel u als uw gastgezin als onderdeel van de visumaanvraagprocedures. Het schema moet uw dagelijkse werkroutine bevatten, waaronder:
 • het aantal uren per dag dat de au pair licht huishoudelijk werk gaat doen;
 • welke 2 dagen van de week de vrije dagen van de au pair zijn;
 • welke andere persoon naast de au pair licht huishoudelijk werk verricht.
 • Uw gastgezin moet een onafhankelijk voldoende en duurzaam inkomen hebben.

Voor Turkse staatsburgers en hun gezinsleden kunnen andere voorwaarden gelden.

Wat verdient een Au Pair en welke andere kosten worden door de familie betaald?

Het gemiddelde zakgeld in Nederland voor maximaal 30 uur per week hulp is momenteel € 300 – € 340 maand afhankelijk van leeftijd en ervaring. De familie waar de au pair bij woont is volledig verantwoordelijk voor de au pair tijdens zijn / haar verblijf in Nederland en betaalt je kost en inwoning. Bovendien betaalt het gezin de kosten van de au pair verzekering van de au pair voor de duur van zijn / haar verblijf. Daarnaast sluit je ook een basisverzekering af en ontvang je daarvoor een toeslag van de overheid. Jouw gast gezin is verantwoordelijk voor het aanbieden van een taalcursus (meestal een cursus Nederlands maar ook Engels is mogelijk) tot een maximum van € 380, – die je moet afronden. Bovendien zorgt het gezin voor een telefoonvergoeding en een deel van de reiskosten van en naar je eigen land als jouw reiskosten heen en terug meer dan € 500 – € 700 bedragen (de exacte bedragen zijn afhankelijk van je land van herkomst).

Waarom zou ik een au pair-bureau in Nederland gebruiken?

Volgens de Nederlands wet moet een au pair in Nederland via een door de overheid erkende Nederlandse instantie geplaatst worden (een referent). House-o-Orange Au Pairs is 1 van de oudste (opgericht in 2000) en de meest prestigieuze van dergelijke door de overheid erkende referenten. We zijn oprichter en lid van de brancheorganisatie BONAPA en al heel lang lid van de IAPA (International Au Pair Association) en we werken volgens een zorgvuldig opgestelde gedragscode. We vinden het welzijn van onze au pairs erg belangrijk en elk gezin dat via ons een au pair inhuurt, wordt via een strenge procedure gescreened, waaronder een interview, een thuischeck (soms virtueel) en een inkomenscheck.

Voor onze Zuid-Afrikaanse en Namibische kandidaten is een weekend training op ons prachtige kantoor in Kaapstad of op locatie in Johannesburg, inbegrepen in het selectieproces. Zodra de au pair in Nederland aankomt, krijgt zij/hij volledige ondersteuning van onze medewerkers en ontvang je regelmatig telefoontjes, e-mails en uitnodigingen van ons. Je wordt automatisch lid van onze Orange Au Pair Club, een sociale club waarmee je in contact kunt komen met andere au pairs in het hele land en je ontvangt uitnodigingen voor onze sociale evenementen, een welkomstpakket en informatie over taal cursussen, hulp bij uw visumproces en meer. We hebben een alarmnummer voor je beschikbaar, helpen je met vragen en bieden ondersteuning wanneer je dat nodig hebt. House-o-Orange Au Pair worden betekent dat je wordt gematched met de beste families en dat je een jaar lang steun krijgt van een van de meest professionele bedrijven in de branche.

Welke kwalificaties heb ik nodig om Au House te worden via House-o-Orange Au Pairs?

We zijn op zoek naar au pairs die echt van kinderen houden en die de ervaring hebben om dat te laten zien. Misschien heb je op een school of kinderdagverblijf gewerkt, heb je lesgegeven of ben je verpleegkundige, heb je vrijwilligerswerk gedaan, heb je jongere kinderen gecoacht of ben je sinds je tienerjaren regelmatig aan het babysitten; al deze kwalificaties helpen je bij het vinden van een au pair plek. Natuurlijk moet je ook goed gezond zijn, flexibel zijn qua startdatum en minimaal 6 maanden beschikbaar zijn (het liefst 9-12 maanden) als je een EU-paspoort hebt of 12 maanden als je niet uit de EU komt. In uitzonderlijke gevallen kunnen we kandidaten plaatsen op een visum van 10 maanden, informeer via info@house-o-orange.nl of je in aanmerking komt. We plaatsen geen kandidaten die roken, dus als je au pair wilt worden, zorg er dan voor dat je die slechte gewoonte hebt afgeleerd. Je moet ook een verklaring van goed gedrag kunnen overleggen, niet getrouwd zijn of zelf kinderen hebben. De leeftijdscategorie is 18-30 jaar en we kunnen zowel jongens als meisjes plaatsen, hoewel het langer duurt om jongens te plaatsen en ze moeten super gekwalificeerd zijn. De meeste van onze gezinnen hebben 3 kinderen en we houden van kandidaten die dat snappen en voor meerdere kinderen kunnen zorgen. Een rijbewijs is geen vereiste, maar je moet wel comfortabel kunnen fietsen en op een bakfiets kunnen rijden die de meeste van onze families hebben en daarvoor moet je minimaal 1,55 meter lang zijn.

We zijn op zoek naar kandidaten met verschillende hobby’s, die sportief zijn en als je muzikaal bent, des te beter! Onze families en hun kinderen zijn dol op een au pair die piano speelt of zingt. Maar ook hockey- of voetbalspelers zijn erg populair! Ben je creatief? Houd je van knutselen? Super goed! Onze families en hun kinderen zullen van je houden! Dus waar wacht je op? Meld je dan nu aan door ons te mailen op info@house-o-orange.nl.

Hoeveel kost het om au pair te worden via House-o-Orange en wat is het proces?

Eerst moet je toegelaten worden tot het programma. Zodra we jouw aanmelding hebben ontvangen, laten we u weten of we denken dat we je kunnen plaatsen en als we een partnerbureau in jouw eigen land hebben, zullen we jouw aanvraag naar hen doorsturen. Als we geen partnerbureau hebben, maar jouw aanvraag geschikt vinden, kunnen we rechtstreeks met je samenwerken. Helaas kunnen we niet werken met kandidaten uit de Filipijnen en andere Afrikaanse landen behalve Zuid-Afrika en Namibië (tenzij je in Zuid-Afrika woont en een verblijfsvergunning hebt voor RSA). We onderzoeken momenteel of we al dan niet kunnen samenwerken met kandidaten uit verschillende landen. Als je twijfelt of je in aanmerking komt, neem dan contact met ons op zodat we de opties rechtstreeks met je kunnen bespreken.

Zodra je bent toegelaten tot het programma, betaal je 34 euro of het equivalent in jouw eigen valuta, aan ons of aan onze partneragent. Je betaalt niet meer dan dat, hoewel sommige van onze partneragenten jou kunnen vragen om jouw eigen vliegticket te betalen. Vraag het ons als je niet zeker bent of bepaalde betalingen wel kloppen. Je zult ook moeten betalen voor je eigen paspoort, medische testen in je eigen land, verklaring van goed gedrag en vervoer naar de luchthaven. In de meeste gevallen betaal je € 500 – € 700 voor jouw eigen vliegticket/reis naar Nederland.

Wat moet ik doen om me te registreren bij House-o-Orange Au Pairs?

Au Pair-kandidaten kunnen contact opnemen met een lokale agent (zie onze agenten pagina) in hun land van herkomst en Zuid-Afrikaanse of Namibische kandidaten moeten contact opnemen met ons kantoor in Kaapstad via manager@house-o-orange.co.za. Wij werken bij voorkeur via een netwerk van bureaus die onderdeel zijn van IAPA. Een IAPA-bureau is te vinden via www.iapa.org. Soms zijn wij in staat om rechtstreeks met au pairs te werken, mail ons om te kijken of je in aanmerking komt voor een directe plaatsing info@house-o-orange.nl. Als je al eerder au pair bent geweest (bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Scandinavië), kun je rechtstreeks solliciteren via e-mail info@house-o-orange.nl.

Over Holland

Tulpen, klompen, grachten, molens, kaas, voetbal, water, de kleine jongen met zijn vinger op de dijk, tolerantie, rosse buurt, Amsterdam en legale coffeeshops is over het algemeen het eerste waar je aan denkt bij niet-Nederlanders over Holland. Maar het Koninkrijk der Nederlanden is veel meer dan dat!

Wist je dat Nederland het dichtstbevolkte land van Europa is? Dat de hoofdstad eigenlijk Amsterdam is maar dat de regering in Den Haag zit? En dat Nederlanders bekend staan ??om de kleur oranje? Waarom vraag je dat? Omdat het de kleur is van onze koninklijke familie, het Huis van Oranje. Daarom kleden we ons in het oranje en schilderen we onze gezichten bij voetbalwedstrijden, op de Olympische Spelen en op 27 april (een typisch Nederlandse nationale feestdag, bekend als de Koningsdag) en daarom heeft ons bureau die naam ook geleend! het is een beetje speelser door de letter “f” weg te laten uit het woord “van”; waarschijnlijk niet de beste keuze omdat veel mensen denken dat het een typfout is! Het is niet! Dus nu weet je …!

Meer geweldige dingen over Holland; we houden ervan om vreemde talen te oefenen en je zult merken dat de meeste mensen Engels, een beetje Frans en Duits spreken. Omdat Nederland zo klein is en ons openbaar vervoer uitstekend is, hoeft u over het algemeen niet te rijden. Stap in de trein en ga naar Parijs (ongeveer 4 uur vanuit Amsterdam) of neem een bus naar het centrum. Ga met je gastgezin op reis naar Duitsland (2 uur), België (1 uur) of Zwitserland (ongeveer 10 uur) of wees nog avontuurlijker en stap op het vliegtuig naar Italë, Griekenland, Spanje of een van de Scandinavische landen. Londen is slechts een uur of zo met het vliegtuig en Ierland ligt ook om de hoek. Nederlanders vinden zelfs dat Nederland het centrum van Europa is en als je naar een kaart kijkt, kun je zien waarom!

Holland-links voor verder lezen
Benieuwd naar Nederland? Probeer deze links:
www.lonelyplanet.com
www.holland.com

House-o-Orange Au Pairs
Jan Van Nassaustraat 113
2596 BS The Hague
The Netherlands
Phone: (31)-(0)-70-3245903
e-mail:info@house-o-orange.nl
e-mail Cape Town: manager@house-o-orange.co.za