Au pair informatie

Wat is een Au Pair?

Een au pair in Nederland is een jonge alleenstaande tussen 18 en 30 jaar die maximaal 12 maanden bij een gezin in een ander land dan zijn of haar eigen land woont, helpt met algemeen huishoudelijk werk en kinderopvang in ruil voor kamer, kost en inwoning (stipendium).

Het au pair programma is er een van culturele uitwisseling en de au pair moet de kans krijgen om een ??vreemde taal te leren en de cultuur van het land waarin hij / zij zich bevindt te ervaren. In ruil daarvoor wordt de au pair gevraagd om algemeen te presteren huishoudelijke taken (wassen en opruimen, wassen, strijken, koken, enz.) en het verzorgen van kinderen gedurende een beperkt aantal uren per dag en / of babysitten ’s nachts. De au pair is geen werknemer maar lid van de familie en wordt als zodanig behandeld. De au pair heeft doorgaans geen formele opleiding in kinderopvang, maar moet gedocumenteerde en / of verifieerbare ervaring hebben.

Au pair volgens Nederlandse immigratie (IND)

Wil je als au pair bij een gastgezin in Nederland wonen, dan heb je een verblijfsvergunning nodig.
Andere condities kunnen van toepassing zijn voor Zwitsers of inwoners van een EU/EER-land.

Voorwaarden

Er zijn bepaalde voorwaarden die voor iedereen gelden. Naast deze voorwaarden moeten jij en je gastgezin aan de volgende criteria voldoen:

 • Als au pair ga je tijdelijk in Nederland wonen via een uitwisselingsprogramma via een erkend au pair bureau zoals House-o-Orange Au Pairs.
 • Je bent 18 jaar of ouder, maar jonger dan 31 jaar.
 • U heeft geen contract getekend met een gastgezin, Nederlandse of buitenlandse bemiddelende instantie of au-pairbureau waarbij u verplicht bent geld of een boete te betalen als u de overeenkomst niet of niet volledig uitvoert.
 • U hebt geen geldsom als borg betaald aan een Nederlandse of buitenlandse bemiddelende instantie of au-pairbureau.
 • U verricht geen werkzaamheden voor mensen die meer gespecialiseerde zorg nodig hebben. Meer gespecialiseerde zorg betekent zorgtaken die specifieke vaardigheden vereisen.
 • Jij en het gastgezin zijn geen gezinsleden in de 1e, 2e of 3e graad.
 • Voor de voorbereiding van uw verblijf in Nederland heeft u niet meer dan € 34, – aan kosten betaald.
 • U hebt nog niet eerder een verblijfsvergunning voor uitwisselingsdoeleinden gehad in Nederland.
 • Je gaat bij het gastgezin wonen. U meldt zich bij aankomst bij de gemeente aan als woonachtig op het adres van het gastgezin.
 • Uw gastgezin staat in Nederland ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar ze wonen.
 • Uw gastgezin bestaat uit twee of meer personen met de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning voor Nederland.
 • U heeft niet eerder voor het gastgezin in binnen- of buitenland gewerkt.
 • Je voert je au pair-taken uit gedurende maximaal 5 dagen per week en maximaal 8 uur per dag en in totaal maximaal 30 uur per week. Je hebt minimaal 2 volledige vrije dagen per week.
 • Je verricht alleen licht huishoudelijk werk voor je gastgezin.
 • Een schema tussen u en uw gastgezin waarin uw dagelijkse werkroutine voor alle 7 dagen van de week wordt gespecificeerd, moet worden opgesteld en ondertekend door zowel u als uw gastgezin als onderdeel van de visumaanvraagprocedures. Het schema moet uw dagelijkse werkroutine bevatten, waaronder:
 • het aantal uren per dag dat de au pair licht huishoudelijk werk gaat doen;
 • welke 2 dagen van de week de vrije dagen van de au pair zijn;
 • welke andere persoon naast de au pair licht huishoudelijk werk verricht.
 • Uw gastgezin moet een onafhankelijk voldoende en duurzaam inkomen hebben.

Voor Turkse staatsburgers en hun gezinsleden kunnen andere voorwaarden gelden.

Wat verdient een Au Pair en welke andere kosten worden door de familie betaald?

Het gemiddelde stipendium in Nederland voor ca. 30 uur per week hulp is momenteel € 300 of 340 maand afhankelijk van leeftijd en ervaring. De familie waar de au pair bij woont is volledig verantwoordelijk voor de au pair tijdens zijn / haar verblijf in Nederland en betaalt je kost en inwoning.

Bovendien betaalt het gezin de volledige medische verzekering van de au pair voor de duur van zijn / haar verblijf. Als je uit Europa komt, moet je ook een basisverzekering afsluiten en daarvoor belastinggeld van onze overheid krijgen. De familie is verantwoordelijk voor het aanbieden van een betaalde taalcursus (meestal een cursus Nederlands maar ook Engels is mogelijk) tot een maximum van € 350, – die je moet afronden. Bovendien zorgt het gezin voor een telefoontoeslag en een deel van uw reiskosten van en naar uw eigen land als uw reiskosten voor terugreis meer dan € 500 – € 700 bedragen, afhankelijk van uw land van herkomst.

Waarom zou ik een au pair-bureau in Nederland gebruiken?

Volgens Nederlands recht moet een Au Pair in Nederland via een door de overheid erkende Nederlandse instantie gaan. House-o-Orange Au Pairs is een van de oudste (opgericht in 2000) en de meest prestigieuze van dergelijke door de overheid erkende instanties. We zijn stichtende leden van de brancheorganisatie BONAPA en al lang bestaande leden van IAPA (International Au Pair Association) en we werken volgens een zorgvuldig opgestelde gedragscode. We geven veel om onze au pairs en elk gezin dat via ons een au pair inhuurt, wordt via een strenge procedure gevolgd, waaronder een thuischeck en een inkomenscontrole. Voor onze Zuid-Afrikaanse en Namibische kandidaten is een weekendlange training op ons prachtige kantoor in Kaapstad inbegrepen in het selectieproces. Zodra u in Nederland aankomt, krijgt u volledige ondersteuning van onze medewerkers en ontvangt u regelmatig telefoontjes, e-mails en uitnodigingen van ons. Je wordt automatisch lid van onze Orange Au Pair Club, een sociale club waarmee je in contact kunt komen met andere au pairs in het hele land en je ontvangt uitnodigingen voor onze sociale evenementen, een welkomstpakket en informatie over taal cursussen, hulp bij uw visumproces en meer. We hebben een alarmnummer voor je beschikbaar, helpen je met vragen en bieden ondersteuning wanneer je dat nodig hebt. House-o-Orange Au Pair worden betekent dat je wordt gematcht met de beste families en dat je een jaar lang steun krijgt van een van de meest professionele bedrijven in de branche

Welke kwalificaties heb ik nodig om Au House te worden via House-o-Orange Au Pairs?

We zijn op zoek naar au pairs die echt van kinderen houden en de ervaring hebben om de claim te staven. Misschien heb je op een school of kinderdagverblijf gewerkt, heb je lesgegeven of verpleegkunde gestudeerd, heb je vrijwilligerswerk gedaan, heb je jongere kinderen gecoacht of ben je sinds je tienerjaren gewoon gaan babysitten; al deze kwalificaties helpen u bij het vinden van een stage. Je moet in goede gezondheid verkeren, flexibel zijn op je startdatum en minimaal 6 maanden beschikbaar zijn als je een EU-paspoort hebt of 12 maanden als je niet uit de EU komt. In uitzonderlijke gevallen kunnen we kandidaten plaatsen op een visum van 10 maanden, informeer via info@house-o-orange.nl of je in aanmerking komt. We plaatsen geen kandidaten die roken, dus als je au pair wilt worden, zorg er dan voor dat je die slechte gewoonte hebt geschopt. U moet ons ook een schoon strafblad kunnen bezorgen en we plaatsen geen kandidaten die getrouwd zijn of zelf kinderen hebben. De leeftijdscategorie is 18-30 jaar en we kunnen zowel jongens als meisjes plaatsen, hoewel het langer duurt om jongens te plaatsen en ze moeten super gekwalificeerd zijn. De meeste van onze gezinnen hebben maximaal 3 kinderen en we houden van kandidaten die dat begrijpen en voor meerdere kinderen kunnen zorgen. Een rijbewijs is geen vereiste, maar je moet wel comfortabel kunnen fietsen en op een “bakfitets” of bakfiets kunnen rijden die de meeste van onze families hebben, moet je minimaal 1,55 meter lang zijn. We zijn op zoek naar kandidaten met verschillende hobby’s, die sportief zijn en als je muzikaal bent, des te beter! Onze families en hun kinderen zijn dol op een au pair die piano speelt of zingt. Maar ook hockey- of voetbalspelers zijn erg populair! Ben je creatief? Houd je van knutselen? Super goed! Onze families en hun kinderen zullen van je houden! Dus waar wacht je op? Meld je dan nu aan door ons te mailen op info@house-o-orange.nl of start hier je online aanvraag:
https://house-o-orange.hanovercrm.com/registrations/new

Hoeveel kost het om au pair te worden via House-o-Orange en wat is het proces?

Zodra uw aanvraag is ontvangen, laten we u weten of we denken dat we u kunnen plaatsen en als we een partnerbureau in uw eigen land hebben, zullen we uw aanvraag naar hen doorsturen. Als we geen partnerbureau hebben, maar uw aanvraag leuk vinden, kunnen we rechtstreeks met u samenwerken. Helaas kunnen we niet werken met kandidaten uit de Filipijnen en andere Afrikaanse landen behalve Zuid-Afrika en Namibië (tenzij je in Kaapstad woont en een verblijfsvergunning hebt voor RSA). We onderzoeken momenteel of we al dan niet kunnen samenwerken met kandidaten uit Venezuala. Als u twijfelt of u in aanmerking komt, neem dan contact met ons op en we kunnen uw opties rechtstreeks met u bespreken. Zodra u bent toegelaten tot het programma, betaalt u 34 euro of het equivalent in uw eigen valuta, door ons of door onze partneragent. U betaalt niet meer dan dat, hoewel sommige van onze partneragenten u kunnen vragen om uw eigen vliegticket te betalen. Vraag ons als u niet zeker bent van een betaling. Je zult ook moeten betalen voor je eigen paspoort, medische tests in je eigen land, schoon strafblad en vervoer naar de luchthaven. In de meeste gevallen betaalt u € 500 – € 700 voor uw eigen vliegticket.

Wat moet ik doen om me te registreren bij House-o Orange Au Pairs?

Au Pair-kandidaten moeten contact opnemen met een lokale agent in hun land van herkomst en Zuid-Afrikaanse of Namibische kandidaten moeten contact opnemen met ons kantoor in Kaapstad via manager@house-o-orange.co.za. Wij werken bij voorkeur via een netwerk van bureaus die onderdeel zijn van IAPA. Een IAPA-bureau is te vinden via www.iapa.org. Soms zijn wij in staat om rechtstreeks met au pairs te werken, mail ons om te kijken of je in aanmerking komt voor een directe plaatsing info@house-o-orange.nl. Als je al eerder hebt gepaird (bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Scandinavië), kun je rechtstreeks solliciteren via ons online systeem:
https://house-o-orange.hanovercrm.com/registrations/new

Over Holland
Tulpen, klompen, grachten, molens, kaas, voetbal, water, de kleine jongen met zijn vinger op de dijk, tolerantie, rosse buurt, Amsterdam en legale coffeeshops is over het algemeen het eerste waar je aan denkt bij niet-Nederlanders over Holland. Maar het Koninkrijk der Nederlanden is veel meer dan dat!

Wist je dat Nederland het dichtstbevolkte land van Europa is? Dat de hoofdstad eigenlijk Amsterdam is maar dat de regering in Den Haag zit? En dat Nederlanders bekend staan ??om de kleur oranje? Waarom vraag je dat? Omdat het de kleur is van onze koninklijke familie, het Huis van Oranje. Daarom kleden we ons in het oranje en schilderen we onze gezichten bij voetbalwedstrijden, op de Olympische Spelen en op 27 april (een typisch Nederlandse nationale feestdag, bekend als de Koningsdag) en daarom heeft ons bureau die naam ook geleend! het is een beetje speelser door de letter “f” weg te laten uit het woord “van”; waarschijnlijk niet de beste keuze omdat veel mensen denken dat het een typfout is! Het is niet! Dus nu weet je …!

Meer geweldige dingen over Holland; we houden ervan om vreemde talen te oefenen en je zult merken dat de meeste mensen Engels, een beetje Frans en Duits spreken. Omdat Nederland zo klein is en ons openbaar vervoer uitstekend is, hoeft u over het algemeen niet te rijden. Stap in de trein en ga naar Parijs (ongeveer 4 uur vanuit Amsterdam) of neem een bus naar het centrum. Ga met je gastgezin op reis naar Duitsland (2 uur), België (1 uur) of Zwitserland (ongeveer 10 uur) of wees nog avontuurlijker en stap op het vliegtuig naar Italë, Griekenland, Spanje of een van de Scandinavische landen. Londen is slechts een uur of zo met het vliegtuig en Ierland ligt ook om de hoek. Nederlanders vinden zelfs dat Nederland het centrum van Europa is en als je naar een kaart kijkt, kun je zien waarom!

Holland-links voor verder lezen
Benieuwd naar Nederland? Probeer deze links:
www.lonelyplanet.com
www.holland.com

Over België

We zijn trots om aan te kondigen dat we vanaf nu een volwaardig au pair programma kunnen aanbieden voor alle delen van België! We hebben interviewers die families kunnen interviewen in alle delen van België (Vlaanderen, Brussel, Wallonië) en weten wat er nodig is op het gebied van werkvergunningen en visumvereisten. We zullen ook Orange Au Pair Club-uitjes kunnen organiseren in steden als Brussel, Antwerpen en Gent.

Het au pair programma voor België verschilt van het programma in Nederland en we hebben specifieke kandidaten uit Oost-Europa, Zuid-Afrika en Peru die alleen au pair willen in België. Deze kandidaten kunnen bekeken worden door op au pair profielen te klikken. Als er een kandidaat is die je leuk vindt, laat het ons weten en we kunnen kijken of ze au pair wil worden in Begium.

Hoeveel kost het om een au pair of oppas in te huren via House o Orange of om er een te worden?

Een au pair in België mag maximaal 20 uur per week werken en mag bij het aanvragen van een werkvergunning niet ouder zijn dan 25 jaar of jonger dan 18 jaar. De kosten voor de verschillende au pair-programma’s in België zijn als volgt:

Au pair verzekering per maand € 45

Maandelijks au pair loon minimaal € 450
Kosten voor het aanvragen van een werkvergunning € 250
Bemiddelingskosten voor een gewone au pair € 1050
Bemiddelingskosten voor een au pair PLUS € 1250
Bemiddelingskosten voor een Nanny € 2000

In België is het gezin verplicht om de taalcursus van de au pair aan te bieden en te betalen. Voor een au pair uit Zuid-Afrika, Zuid-Amerika of Australië is een bijdrage in de vliegtickets (voor alle au pairs) en in sommige gevallen een pre-paid vlucht vereist.

Au Pair in Belgium v.s. Nanny in Belgium

Au Pair Nanny
Au pair is tussen 18-25 Nanny is 20 jaar of ouder
Au pair heeft geen formele training Nanny heeft training en ervaring
Au pair drijft niet altijd Nanny rijdt meestal
Au pair plaatsingen van 2-12 maanden mogelijk Nanny plaatsingen van 6-12 maanden mogelijk
Verschil in kosten per maand: Au Pair Nanny
Wekelijkse uren 20 30-40
Vergoeding € 450 verhandelbaar salaris, € 1000 en hoger
Reizen
Orange AP Club inbegrepen inbegrepen
Ticket € 50-100 optioneel
Verzekering € 45 optioneel
Telefoon optioneel optioneel
Taal optioneel optioneel
Agentschap € 100 € 180
Bonus optioneel optioneel
Maandelijkse kosten gemiddeld € 750 € 1500 (incl. btw)

Is er een au pair PLUS-programma in België?

Ja, we bieden een au pair PLUS programma aan voor België. De au pair PLUS is eerder au pair geweest (vaak in Nederland) en wordt ouder en meer ervaren. Ze heeft een bonus nodig aan het einde van haar verblijf en een betaalde vakantie van 3 weken.

Wat is het verschil tussen een au pair en een oppas?

Een au pair is een jongere die naar België komt als onderdeel van een cultureel uitwisselingsprogramma en meer wil leren over de Belgische cultuur en onze taal. Een Nanny is iemand die deel uitmaakt van een werkprogramma en naar België komt om met kinderen te werken. Een sofinummer is verplicht en belastingen en dergelijke dienen zowel door de werkgever als door de oppas betaald te worden. We plaatsen maar een paar nannies per jaar, ofwel uit de EU (bijvoorbeeld Ierland) of uit Australië (op een werkvakantievisum). De maandelijkse kosten voor een oppas bedragen ongeveer 1500-2000 euro.

België-links voor verder lezen

Wil je au pair worden in België of woon je in België en wil je een au pair of nanny inhuren?
Download ons Au Pair-formulier of ons Familie-formulier of stuur ons een e-mail.

Wil je meer weten over België? Probeer deze links:
www.lonelyplanet.com
Excite – Destination Belgium
www.visitbelgium.com


House-o-Orange Au Pairs

Jan Van Nassaustraat 88

2596 BW The Hague

The Netherlands

Phone: (31)-(0)-70-3245903
e-mail: info@house-o-orange.nl
e-mail Cape Town: manager@house-o-orange.co.za